Populära inlägg

lördag 21 januari 2023

Rätten att älska vem man vill

Idag är det den 21 januari 2023. Den 21 januari 2002 mördades Fadime Sahindal för sin och andras rätt att få älska den man vill. Hon bedrev en kamp mot hedersrelaterat våld genom att vara aktiv i samhällsdebatten. Hennes familj följde släkt och vänners dom om att Fadime måste dö för att familjen skulle behålla sin heder, så hennes far mördade henne - dock hade hennes bröder misshandlat henne tidigare. 

Hur hedersamt är det att mörda någon? Att kalla det att bevara familjens heder genom att döda någon är för mig obegripligt. För mig visar det på hur liten den som dödar är. Det visar också på en förvrängd syn då dygd och heder sitter i kärlek och sexualitet istället för personliga egenskaper och prestationer, och där lögn anses vara rätt. Det är även en förvrängd verklighet att skjuta ifrån sig synd och skam över eget beteende och tillkortakommanden på någon annan. Någon annan som sedan offras. Och den som offras är nästan alltid kvinna.

Detta är tyvärr något som sker i alla kulturer. Manliga släktingar eller kvinnans partner inskränker kvinnans livsutrymme genom kontroll, hot och/eller fysiskt/psykiskt våld. Mannen uttrycker makt genom att på olika sätt trycka ner kvinnan. Samtidigt är de flesta kulturer tolerant för detta beteende, dock till en viss gräns. Detta maktutövande är till viss del en samhällsnorm, oavsett vilket samhälle du studerar.

I Sverige, som anser sig vara ett jämställt samhälle, får många kvinnor inte den hjälp de behöver när de väl vågar bryta sig loss från destruktiva förhållanden - oavsett kulturell tillhörighet. Om det är okunniga tjänstepersoner eller tandlösa lagar ska jag inte ge mig in på här - det finns de som är bättre insatta än mig inom detta område. Sverige har mycket långt kvar till ett jämställt samhälle där alla får älska dem de vill och där samhällets skyddsnät verkligen hjälper dem som behöver det. Vi får inte blunda för verkligheten.

Kampen går vidare. Kampen för rätten att älska den man vill. Kampen för frihet att vara den man är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar