Populära inlägg

onsdag 13 januari 2016

Tolerans utvecklas genom att möta det okända

Vissa saker fungerar likadant oavsett på vilken nivå i livet det gäller. Celler, människor, byar, länder. En sådan sak är Toleransen. Det är lättare att tolerera något eller någon om man vet vad det eller den är.

I människokroppen visas det upp olika proteinkedjor för immunförsvarets "poliser", lymfocyterna (B, T och NK celler). Känns proteinet igen, tolereras det och lymfocyten ger ett ok till cellen att fortsätta leva och inte genomgå apoptos. Om det däremot presenteras ett protein som är obekant, något icke-eget, så ger lymfocyten signaler till cellen att ta ett organiserat självmord, dvs. apoptos.

Likadant fungerar det bland människor. När det flyttar in en ny granne, tisslas det om vilka det är som flyttar in. För de inte lite väl mycket oväsen? Tar de inte lite väl stor plats på den gemensamma gården? Men efter att man pratat med dem så visar det sig att de är ju helt ok. De är nästan precis som oss. Vi tolererar dem, för dem är inte okända längre utan de kläs på egenskaper som vi känner igen.

Vi kan fortsätta i större skala: nya människor i byn. Eller människor som kommer från andra länder till Sverige. De är okända, vi känner inte igen deras kultur eller deras resonemang. Varför agerar dem som de gör? Vi har svårt att tolerera något som vi inte känner igen. Det okända är farligt, vilket är ett resonemang som fått individer att överleva genom historien.

Men det går att förändra. Vi kan öka vår förståelse om vi vill, och på så sätt öka vår tolerans för det okända. Liksom under våra första levnadsår utsätts vårt immunförsvar för många olika molekylära formationer som den inte ska reagera på utan bygga upp en tolerans för. Immunförsvaret ska inte reagera på det som är ofarligt för oss, men då måste vi utsättas och prövas med många okända miljöer (och kan inte leva i superstädade hem). Om vi reagerar på något som vi egentligen inte borde reagera på kallar vi det för allergi eller autoimmun sjukdom, beroende på vad och hur mycket det är vi reagerar på.

Detta kan liknas vid situationer mellan människor. Vi måste utsätta oss själva för okända miljöer och människor för att bli mer toleranta. Ordnar grannfester så vi lär känna varandra som bor på samma gård genom "klämma och känna på varandra". Prata med obekanta människor istället för om dem. Sök upp människor med en annan bakgrund än dig själv och prata med dem och hör deras historia istället för att sprida tvivelaktiga texter på sociala medier. Om vi inte bor i samhällen med olika individer, möter vi inte något okänt och kan inte utveckla en tolerans: vi blir allergiska mot andra människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar