Populära inlägg

fredag 23 januari 2015

En Broder Mer (Stig Dagerman 1923-1954)

Konflikter ökar. Människor distanserar sig från varandra. Människor flyr. Människor fryser och svälter. Jag ger här en dikt som behövs spridas i dessa dagar...

Jorden kan du inte göra om.
Stilla din häftiga själ!
Endast en sak kan du göra:
en annan människa väl.

Men detta är redan så mycket
att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre
betyder en broder mer.

5 kommentarer:

  1. Tänk att världen inte ändrat sig på hundra år! Att samma problem och fler därtill består!

    SvaraRadera
  2. Tyvärr glömmer vi bort våra medmänniskor i vardagen. Vi är för upptagna med att stressa och fokusera på vårt eget liv. Det måste bli en ändring! Bromsa farten i ditt liv, titta upp och se människan du har bredvid dig. Att börja prata med sin kö-granne brukar vara uppskattat!
    Allt gott!
    /Ida

    SvaraRadera
  3. Ida Netzel, du har så rätt, så rätt, Jag brukar försöka att prata lite med människor i just köer, där man står och så himla många försöker att inte titta på varandra (suck) och ibland blir det som du säger väldigt uppskattat med några ord (vi vet inte vem som är fruktansvärt ensam, syns inte utanpå) men ibland får man en blick med "döden i ögat", högdraget och bortvisande och då blir jag lite frusen om hjärtat. Men sluta inte försöka!! Det räcker ju att EN själ blir lite gladare även om tio stycken vänder sej bort. GE till varandra! GE bort lite vänlighet, GE lite av den kärlek som alla har en del av. Sluta inte GE!

    SvaraRadera
  4. I gammal kilskrift 4000 år gammal finns liknande visdom, men det är litet trögt för oss fortfarande, att ta till oss av visdomen, och göra den till delar av våra liv.

    SvaraRadera
  5. Vi människor är oss lika, tyvärr. Ändå vill jag leva på hoppet om att vi kan ändra oss och tänka mer på varandra!

    SvaraRadera