5. Läsa Sjöwalls och Wahlöös serie ”Roman om ett brott” om Marin Beck.
Roman om ett brott
ü 1965 - Roseanna
En tanke med att läsa de tio böckerna i serien "Roman om ett brott" var dels att ta del av en svensk klassiker och dels att slippa se alla filmer som gjorts om Martin Beck. Haber må vara en bra skådespelare, men det är många filmer och då en stor risk att de är för lika och att jag blir besviken. Jag tillhör dessutom kategorin som anser att böckerna alltid (förutom något undantag) är bättre än filmerna. Att det filmerna ofta tappar mycket av detaljerna och beskrivningarna som finns i böckerna.
Dessa tio böcker om Martin Beck visar den gråa vardagen i polisarbetet, i alla fall så som det var under 60- och 70-talet när böckerna skrevs. Jag levde inte då så jag vet inte hur det verkligen var, men jag tycker att Sjöwall och Wahlöö nedvärderar den svenska polisen och deras arbete, något som inte framställs mer positivt förrän i den senare halvan av i serien. Kanske samtidigt som författarna gav upp idén att det inte skulle finnas en enda huvudrollsinnehavare (utan det skulle handla om flertalet poliskaraktärer) och de gav mest fokus åt just Beck och hans tankar och arbete? Trots att böckerna är ganska långdragna utan riktig spänning och action – vilket är precis så som författarna var ute efter om jag förstår saken rätt - så är dem riktigt intressanta ibland. När de kommer till bok nr. 7, 8 och faktiskt även 10 (Den vedervärdige mannen från Säffle, Det slutna rummet, och Terroristerna) får dem till en bra handling som läggs fram på ett intressant sätt och spänningen stiger. Innan de verkar satsa på att gå ner i spänningsnivå igen till sitt "normalläge".
Denna serie är intressant samt tankeväckande, och hör till de svenska böcker man bör ha läst, men jag känner att jag inte kommer behöva läsa om dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar