Vad kommer ske i omvärlden i framtiden?
Den frågan fick jag under veckan på jobbet. Nu var den inte formulerad exakt så, men jag luddar till frågan genom att ta bort allt som kan rikta in den, inklusive den specifika tidsramen. Och så ställer jag den frågan till mig själv utanför kontorstid så jag får tänka helt fritt. Jag kom fram till följande:
Nya globala allianser och samarbeten både inom finans och säkerhet. Dessa skapas i motvikt till de som finns idag. Exempel på säkerhetssamarbete kan nämnas att Ryssland och Kina sträcker ut sina händer till varandra redan idag, för att Ryssland vill hitta en motvikt till Nato. Som exempel på ekonomisk motvikt till dollar och euro finns redan samarbete mellan bl.a. Brasilien, Indien och Ryssland. Det finns en rädsla att ens motståndare ska växa sig starkare både ekonomiskt och försvarsmässigt, så det gäller att skapa allianser med tyngd där ens egen nation ingår. Även om allianser redan finns idag, kommer det utvecklas flera och de kommer att stärkas. Dessa allianser och samarbeten påverkar exempelvis varuflöden så logistikkedjor kommer behöva förändras - i alla fall för dem nationer som inte ingår i de nya allianserna.
Information - vad som är sant. Framöver kommer det bli svårare att skilja på vad som är sant och vad som är falskt. Manipulerade videor och bilder blir bättre och lättare att framställa. Hur ska man då veta om en person verkligen har gjort det uttalande som visas på t.ex. sociala medier? Detta byggs på av att lärande med kunskap om och av vetenskapliga fakta minskar. Varför ska hjärnan lägga kraft och energi på att memorera och minnas, när svar snabbt kan googlas fram? Detta leder till att individer som saknar grundkunskaper kommer ha svårare att bedöma om en text är sann eller falsk. Hjärnan har inget att verifiera datan med. Är denna information rimlig eller inte? Det kommer bli svårare för generationer framöver, med tanke på vilket genomslag konspirationsteorier och medieskvaller har redan idag och hur snabbt dessa falska nyheter kan färdas globalt.
Förändringar i den svenska myndighetssfären. I Sverige tänker jag att det kommer ske förändringar i vilka myndigheter vi har. Några slås ihop och andra delas upp i två eller fler mindre, men mer nischade myndigheter. Kanske influeras Sverige av andra länder och dela upp Försvarsmakten i fler myndigheter, där myndigheterna skulle kunna bli mer fokuserade mot specifika mål och uppgifter samt uppdelat i ett civilt och ett militärt försvar. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skulle också kunna bli till fler myndigheter, åtminstone knoppa av IT-och cyberenheter till en egen myndighet. För IT-utveckling och cybersäkerhet är här för att stanna - och utvecklas framåt på bred front. Med tanke på den pandemi som vi levt med de senaste två åren, bör Sverige vara beredd på att det kommer fler pandemier genom att bygga upp en myndighet som hanterar CBRNE för större spridningsområden (länder/världsdelar/globalt; där myndighetens uppgift blir att minska spridningen samt ha nära internationella samarbeten). Den amöbaliknande svenska myndighetsvärlden kanske inte förändras så som jag föreslår, men förändring kommer att ske. Därför gäller det för nuvarande myndigheter att utöka sina samarbeten mellan varandra redan idag, för att ha en god dialog och ett bra informationsutbyte som lätt fångar in de nya/omorganiserade myndigheterna och samtidigt hela tiden har en tydlig gränsdragning mellan varandra i sina ansvarsområden.
Och till alla förändringar och problem i världen,
finns det någon lösning?
Jag funderar kanske inte med fokus på att lösa utveckling och problem som jag tänkt på ovan, utan mina tankar tar en annan riktning...
Ledare blir med tiden maktgalna, och gör allt för att få behålla sin makt - ibland till varje pris oavsett dess kostnad. Även den ledare som kommer till makten för denne vill organisationens/landets och medlemmars/folkets bästa och lyfts fram för att denne är omtyckt. Populariteten leder till en personkult kring ledaren - där kulten utvecklas och stärks av de som gynnas - vilket ingen ledare hittills verkar kunna hantera. Ledarens fötter lämnar marken och ledarens ideal förändras. Som exempel kan nämnas Putin, Jinping och Erdogan som alla har snävat åt makten till en elit av sina närmaste trogna. (Även dessa extrema ledare har från början ansetts vara en god ledare som vill sitt lands bästa av en bred skara följare.) Det är därmed viktigt att även den som anses vara den frommaste bland ledare, inte får inneha sin post för länge. Det måste tas bort möjligheten att bli/fortsätta vara diktaturer och enhälligt kunna styra en organisation eller ett land. En organisation/nation måste kunna fortsätta se de enskilda individerna och inte övergå till att bara se en förbrukningsbar massa, där vissa förluster är helt acceptabla och en enskilds liv och hälsa inte värdesätts. Vi måste fortsätta kunna se varandras människovärde.
Och den enskilde världsmedborgaren? Vad kan du och jag göra? För att dagens civilisation ska överleva, behöver vi tänka mer utanför oss själva. Man kan inte alltid sätta sig själv först och anpassa lösningar till vad man vill göra och vad som gynnar en mest själv. Det här gäller även när vi lägger på lagren ekosystem och klimat till dagens mänskliga samhälle. Alla måste vara beredda att göra vissa uppoffringar, där allt inte kan vara så bekvämt som det är för många idag. En förändring till det bättre börjar med att varje individ vill göra något, och kan tänka bortom sig själv. Att man kan tänka sig att ändra en (o)vana och göra förändringar i sitt liv. Exempelvis fundera över vad man förbrukar elektricitet på. Görs det rätt prioriteringar, och är den elförbrukningen nödvändigt? Måste jag sedan genomföra den här resan? Måste jag dessutom äta kött varje dag?
För att nutidens civilisation ska kunna överleva behöver vi hjälpa varandra mer. Inte bara hjälpa dem som står oss själva närmast. Och vi måste tänka mer globalt. Vi får inte glömma att alla val vi gör påverkar fler; alla steg från produktion via transport till ditt hem påverkar andra människor och länder samt jordens resurser. De producenter/länder vi väljer att stödja kan utvecklas. Hur mycket vi väljer att förbruka av jordens resurser idag påverkar hur mycket som finns kvar till generationerna imorgon. Visa civilkurage och hjälpa en medmänniska i nöd påverkar hur denne sedan kommer att uppfatta andra människor och kommer att bemöta andra framöver. Alla måste göra aktiva val, faktiskt när det kommer till det mesta i sin vardag.
All förändring börjar hos dig och mig - vi har möjligheten att påverka framtiden till det bättre.